Modernizacja dla zakładu spożywczego znanego producenta lodów
W tunelu chłodniczym możliwość szybkiego schłodzenia produktów uzyskano dzięki rozprowadzeniu schłodzonego powietrza przy pomocy dziewięciu wentylatorów podmuchu.
Aby uzyskać optymalną siłę nadmuchu w zależności od wielkości schładzanych produktów zmodernizowaliśmy system wentylacji rozbudowując go o regulację prędkości przy pomocy przetwornic częstotliwości. Aby uzyskać najlepszy efekt przy dobrej cenie użyliśmy trzech falowników firmy Danfoss gdzie każdy napędzał trzy silniki wentylatorów. Całość została wyposażona w zadajnik napięciowy do regulacji obrotów, wyświetlacz do kontroli wartości nastawionej oraz zabezpieczenia i kontrolę pracy silników wentylatorów. Nowy układ regulacji został dostosowany i podłączony do istniejącego systemu automatyki.
Falowniki wraz ze sterowaniem ze względu na reżim obowiązujący w zakładach przemysłu spożywczego zostały umieszczone w obudowie ze stali nierdzewnej. Przemysł spożywczy wymaga również czystości wykonywania wszelkich prac oraz krótkiego czasu montażu i uruchomienia (prace wykonano w świąteczne przerwie produkcyjnej).
Nestle Ice Cream Polska Sp. z o.o.